Készülj fel!

Hogyan készüljünk fel az állásbörzére?

Tűzzük ki a célt

Sokszor az okozza a legnagyobb problémát, hogy mi magunk sem tudjuk, mit szeretnék csinálni a jövőben, sokszor diplomával a kezünkben sem. Fontos, hogy minél pontosabban tudjuk megfogalmazni azt milyen jellegű állást szeretnénk és mik is a szakmai célkitűzéseink a jövőben. Tudjunk beszélni magunkról néhány szót; mik a terveink a jövőre nézve, melyek az erősségeink, gyengeségeink. Milyen állást szeretnék? Fogalmazzuk meg a szakmai elképzeléseinket! Mindig tudjuk elmondani, miért szeretnénk az adott cégnél dolgozni, a csapat részévé válni. Aki ezt még nem tette meg, most fogjon papírt és tollat, helyezkedjen el kényelmesen és gondolja át, hol akar tartani 5- 10 év múlva és ennek érdekében mit képes megtenni.

Tájékozódjunk a releváns munkáltatókról

Mielőtt ellátogatsz a standokhoz az állásbörzén, érdemes végigböngészni a kiállítók és szolgáltatások listáját, hogy mindenhol a lehető leghatékonyabban tudj majd megjelenni. Az állásbörze honlapján tudunk tájékozódni előre a résztvevő cégekről, a profiljuk alapján tudunk szelektálni és a terveinkbe illeszkedő listát összeállítani azzal kapcsolatban, hogy kik is lesznek azok akiket a helyszínen fel karunk keresni.

Gyűjtsünk információt

A kiválasztott cégekről gyűjtsünk minél több információt. Fogalmazzuk meg kérdéseinket és nem utolsó sorban vessük össze a cégek elvárásait saját tudásunkkal és képességeinkkel. Ha hiányosságokat fedezünk fel „magunkban” nem kell azonnal feladni és a céget kihúzni a listáról. Gondoljuk végig, mennyi idő alatt tudjuk ezeket felszámolni, kiiktatni.

CV

Mindig legyen nálunk fényképes önéletrajz, legalább annyi, amennyi céghez el szeretnénk látogatni. A jó CV fél siker, használjuk a rendezvény azon szolgáltatásit, melyek az önéletrajzunk tökéletesítésében segítenek.

Figyeljünk a megjelenésre

Nagyon fontos az első benyomás. A határozott megjelenés és ápolt külső a sikerhez vezető út egyik fő kritériuma. Öltözködés terén a visszafogott elegancia a nyerő, nem elvárás az öltöny és a kosztüm. A póló, a kopott farmer, az ápolatlanság azonban hátránynak számít, ezért férfiként szövetnadrágot és inget, hölgyként szoknyát és blúzt vegyünk fel.

Megérkezünk a börzére, merre tovább?

Érdemes akkora időzíteni az állásbörzés látogatást, amikor nincs nagy tömeg. Ez a reggeli nyitás utáni első óra és a zárás előtti két órát jelenti. Ekkor kevesebben vannak a standoknál, frissebbek a standon ácsorgók-ücsörgők, nem kell kivárni a sorunkat, és az sem feszélyez, hogy mögöttünk is kérdezni szeretnének.
Regisztráljunk, szerezzük be a tájékozódást segítő Állásbörze kalauzt.
Ebben találjuk a rendezvényterület részletes térképét, melyen megkereshetjük a kiállítókat. Vessünk számot arról, hogy kik azok a cégek, akiket előzetes döntésünk alapján szeretnénk meglátogatni. A kiadványban megtaláljuk programtervet is és ha előzetesen nem jelentkeztünk semmire, itt megtudhatjuk, hogy a helyszínen ezt hogyan lehet korrigálni!

Induljunk! Keressük fel a cégeket!

Kommunikáljunk

Ismerjük fel a kommunikáció hatalmát! Kérdezzünk meg bátran mindent, ami érdekel bennünket! A felkészültséget alátámasztó kérdések nyitják a kapukat. Használjuk ki, hogy most mindent megtudhatunk, ami számunkra fontos lehet!
Okosan kérdezzünk. Nem veszi ki jól magát, ha a „Mivel foglalkozik a cég?" vagy a „Mennyit lehet ezzel a munkával keresni?" kérdésekkel indítunk.
Mindemellett a testbeszéd és a mimika is rendkívül fontos. Amellett, hogy figyeljünk a sajátunkra, a beszélgetőpartner metakommunikációját is kövessük! A szemkontaktust pedig végig tartsuk, hiszen ők is folyamatosan információt gyűjtenek rólunk.

Feedback

A beszélgetés végén kérdezzük meg, mire számíthatunk, mikor várhatunk értesítést, kérjünk elérhetőséget beszélgetőpartnerünktől, majd búcsúzz el határozott kézfogással.

Ha visszahívnak egy interjúra

Készüljünk fel! Legyünk tisztába az Önéletrajzunk részleteivel. Sok esetben kerülünk abba a szituációba állásinterjú során, hogy nem vagyunk tisztába az általunk felírt dátumoknak, nem tudjuk mit is írtunk le. Kerüljük el a kellemetlen helyzetet, tanulmányozzuk a CV-nket.
Tudjunk beszélni tanulmányainkról, korábbi szakmai sikerekről.
Járjunk utána annak, hogy az adott munkáltató milyen interjúztatási technikát alkalmaz a leggyakrabban és olvassunk utána annak.
Ismerjük az interjúztató céget!

Sikerekben gazdag börzét kívánunk.
Debreceni Egyetem
Hallgatói Karrier Iroda és Szolgáltató Központ